5 tips om je computer zelf te onderhouden

Als (online) ondernemer is je computer je hoogste bezit. Heb je geen goed functionerende computer of laptop, dan kun je niet werken. Zo simpel is het. Je pc regelmatig laten nakijken door een expert is een optie, maar heeft ook een prijskaartje. Met deze 5 tips kun je je computer gemakkelijk zelf onderhouden. Bouw ze in in je routine en ze nemen echt maar tien minuten in beslag. Je houdt overzicht over welke bestanden en programma’s er op je pc staan en je toestel zal sneller, langer en beter functioneren. Driemaal hoera!

  1. Hou je bureaublad clean

Vergelijk het bureaublad van je computer met je eigen kortetermijngeheugen. Hoe meer je er probeert in te “proppen”, hoe groter de kans op kortsluiting en haperingen. Je houdt je bureaublad dus best zo leeg mogelijk. Het zorgt, zoals ik hierboven al aangaf, voor meer overzicht.

2. Leeg je downloads regelmatig

Probeer je downloads zo leeg mogelijk te houden. Ze nemen onnodig geheugen in. Maak er een gewoonte van om je downloads dagelijks of wekelijks op te schonen en de bestanden in mapjes te plaatsen. Dit lijkt een evidentie, maar voor je het weet, heb je weer honderden bestanden gedownload en duurt het uren om ze allemaal te verwijderen. (Ik spreek uit ervaring…)

3. Verwijder ongebruikte apps

Verwijder regelmatig apps of programma’s die je niet gebruikt. Ze nemen, net als downloads, plaats in en vertragen je computer.

4. Bewaar documenten op een harde schijf

Schaf een harde schijf aan. Bestanden die je niet gebruikt, maar wel wil bewaren, kun je hierop plaatsen. Bijvoorbeeld: werk voor ex-klanten.

Draag zorg voor je harde schijf. Laat ze zeker niet vallen en leg ze ook niet omgekeerd op tafel. Maakt je harde schijf een klikgeluid, neem er dan zo snel mogelijk een backup van. Een klikgeluid betekent namelijk niet veel goeds. In veel gevallen is je harde schijf kapot of ligt ze op sterven. RIP, belangrijke bestanden…. Tip: bewaar persoonlijke, waardevolle documenten steeds op twee plaatsen.

5. Kink in de kabel?

Behandel niet alleen je computer zelf, maar ook je opladers met zorg. Geef je kabels ruimte en maak grote lussen wanneer je ze oprolt en opbergt. Verdraai ze ook niet. Zit er toch een knik in je kabel? Hang ze dan een tijdje over een reling om ze te rechten. Het is geen wondermiddel, maar kan de duurzaamheid van je opladers toch met enige tijd verlengen.

On another note: nood aan creatieve copywriter die heldere blogs schrijft, zoals hierboven? Klik dan hier.