
Ik loop door het bos én PING. Wow, wat als ik het zo aanpak? Ik versnel mijn passen. Geen tijd te verliezen, Sofie. Je bent je inspiratieboekje thuis vergeten en …
“Neen, wees eens helemaal eerlijk met jezelf. Je neemt dat ding nooit mee.”
“Ok, ok, inderdaad, ik laat mijn boekje bijna altijd thuis liggen.”
“Misschien moeten we deze innerlijke dialoog hier niet verderzetten?”
“Ja, we wijken af van het verhaal.”
Waar was ik? Oh ja! In het bos. Met een hoofd vol poppende ideeën. Ook jij kan je waarschijnlijk wel zo’n AHA-erlebnis herinneren, waarbij de golven van inspiratie en motivatie plots ongekende hoogtes bereikten. Een uur ervoor zat je nog te sakkeren op jezelf dat nieuwe ideeën de laatste tijd uitblijven en nu…. Nu overspoelen de creatieve mogelijkheden je op de meest onverwachte momenten.
Van inspiratiegolf naar regenplas vol teleurstelling
Heb je dat ook al gehad? Dat je ineens duizend-en-één creatieve ideeën hebt en ze liefst van al het moment zelf nog uitwerkt? Je begint er meteen vol enthousiasme aan, want “het moet NU NU NU gebeuren!” Een halfuur later dooft je enthousiasme zachtjes als een theelichtje op een druilerige avond. De teleurstelling is groot. Kan het nu nooit eens gemakkelijk gaan? Om dat idee uit te werken, blijk je immers duizend-en-één zijstapjes te moeten zetten. Hoe lang zal het duren voor je dit kan realiseren? Duizend-en-één-nachten?
Daar sta je dan met dat gevoel van ‘ik zet er één vooruit en meteen 5 achteruit’. Rotgevoel.
Je wil of een e-book schrijven de wereld insturen, of je wil je creaties online gaan verkopen, of je wil een workshop in elkaar steken. Bij jou geen gebrek aan inspiratie! Alleen… hoe breng je het aan de man of vrouw? Hoe zet je die creatieve ideeën effectief om in een tastbare dienst of product dat mensen willen kopen? Ik wil je niet demotiveren, maar elke dag wat posten op de socials is niet genoeg.
Jij wil leven van je creativiteit, elke dag opnieuw!
Creativiteit speelt een centrale rol in je leven. De tijd is aangebroken om je nieuwe idee uit te werken en de wereld in te sturen. In deze snel evoluerende digitale wereld is online zichtbaarheid essentieel voor creatieve ondernemers. Om jezelf en je creatief werk (in welke vorm dan ook!) aan de buitenwereld te tonen, moet je de deuren van je creatief nest wagenwijd openzetten. Of je nu een keramist, muzikant, yogateacher, bloemist, kaarsenmaker, kapper, graphic designer, fotograaf of een andere creatieve professional bent, je werk verdient het om gezien te worden.
In deze blogpost met zeer lange intro – ja, dit was enkel maar de inleiding- duiken we in de basisprincipes van online zichtbaarheid en geef ik je enkele handige tips mee om “jouw creaties” (in product- of dienstvorm) effectief onder de aandacht te brengen.

Waarom ‘gewoon maar wat doen’ niet werkt:
Heb je een website en een profiel op de socials? Dan ben je al een eind op weg. Toch zijn deze zaken, simpelweg omdat je ze hebt, geen garantie op succes. Het gaat veel meer om de manier waarop JIJ ze inzet op JOUW manier. Hierbij heb je ook oog voor jouw droomklant.
Neem je het strategisch en met focus aan of doe je maar wat?
- Weet je bijvoorbeeld WIE je aanspreekt of post je zomaar wat in het wilde weg?
- Ken je de taal van je DOELGROEP of deel je vooral wat jij interessant vindt?
- Weet je HOE je kunt inspelen op de verlangens en noden van je doelgroep?
- Toon je hoe jij op jouw unieke manier kan helpen en de wereld een stuk mooier kan maken?
- Kun je je hierin onderscheiden van ‘concullega’s’?
Heb je op sommige vragen geen antwoord? Dan is het aan te raden de 8 basics van je online zichtbaarheid even door te nemen.
Online Zichtbaarheid is belangrijk omdat…
Online zichtbaarheid stelt je in staat om je werk te delen, je merk op te bouwen en een community van supporters en droomklanten op te bouwen. Enkele cruciale redenen om nu in te zetten op je online zichtbaarheid:
- Bereik en Groei: Online aanwezigheid vergroot je je bereik aanzienlijk, waardoor niet alleen je buren je werk te zien krijgen, maar je ook geïnteresseerde mensen aan de andere kant van het land of zelfs in het buitenland kunt bereiken.
- Brand Awareness: Consistente online zichtbaarheid helpt bij het opbouwen van je merk en het creëren van een herkenbare identiteit. Die identiteit zal je droomklant aantrekken.
- Verbinding met je droomklant: Online zichtbaar zijn stelt je in staat om direct in contact te komen met je doelgroep, in interactie te gaan en je open te stellen voor feedback en aanpassingen. #groeimindset
De 8 Basics Van Je Online Zichtbaarheid:

1. Een website die klopt volgens jouw hartslagen: Jouw website fungeert als een digitaal visitekaartje. Niet elke ondernemer heeft een website. Ik ken er die volledig zonder draaien, MAAR… Als creatief ondernemer is het toch aan te raden je werk en je creatieve diensten visueel te presenteren. Dat kan perfect in de vorm van een website. Zorg ervoor dat het aantrekkelijk en overzichtelijk is, gemakkelijk te navigeren is en duidelijk jouw aanbood weergeeft. Laat hierbij zien wie jij bent! Dit kan door een persoonlijke touch in je teksten te integreren, heel bewust voor felle kleuren te gaan, of net niet. Denk na over je uitstraling. Wie wil je hiermee bereiken en aantrekken? Trek deze branding door op al je kanalen. Je wil immers (h)erkenning creëren bij je droomklanten.
2. Persoonlijke, geloofwaardige en vertrouwelijke socials: Kies platforms, zoals Instagram, Pinterest en LinkedIn, die passen bij je doelgroep en maak consistente en boeiende content die het vertrouwen van potentiële klanten een boost geeft. Gun je volgers een blik achter de schermen. Laat ze zien wie je bent, wat je waarden zijn en hoe je in het leven staat. Beslis voor jezelf hoe ver je hierin wil gaan.
Opgelet: consistent wil niet zeggen dat je elke dag moet posten! Trap aub niet in die valkuil. Ik ken genoeg mensen die zich opbranden aan hun social media en dat is niet de bedoeling. Kies een duurzame vorm die voor jou werkt of besteed je socials uit. Er zijn genoeg manieren om het op lange termijn vol te houden.
Content van hoge kwaliteit: Presenteer je werk in de beste vorm. Hoogwaardige afbeeldingen en video’s, krachtige en overtuigende copy, duidelijke en leesbare lettertypes,…. springen in het oog en weerspiegelen je professionaliteit. Wees trots op je werk en investeer dus ook in kwaliteit. Maar… laat ik genuanceerd blijven. Bewaar balans en blijf integer aan jezelf. Kwaliteit wil niet zeggen dat je plots in een mantelpakje op de foto moet. Heb je niks met mantelpakjes, blijf dan lekker je salopette dragen.
4. Vertel Je Verhaal: Zorg ervoor dat we jouw hartslag in je volledige online verhaal horen. Doe dit door bijvoorbeeld door mensen nieuwsgierig te maken naar het proces. Deel de inspiratie achter je werk, vertel over de obstakels en hoe je ze overwonnen hebt, geef een blik in je dag. Mensen worden wild van transformaties en raken erdoor geïnspireerd. Mooi toch, als jij kunt inspireren met je eigen creatief proces?

5. Hashtags en keywords voor vindbaarheid: Dit puntje is iets technischer. Gebruik relevante hashtags en zoekwoorden om je content (je posts, je websiteteksten, je blog) vindbaar te maken voor mensen die op zoek zijn naar jouw producten en diensten. Om de juiste keywords te vinden, denk je best eens na wat potentiële klanten in de zoekbalk van Google intikken. Gebruik de keywords die als suggesties onder de zoekbalk verschijnen in je teksten en in de backend van je website. Wil jij SEO-proof websiteteksten? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Wil je ook de backend van je website onder handen nemen, maar heb je geen idee hoe? Voor online vindbaarheid en SEO (ofwel Search Engine Optimization) werk ik samen met Lisa van https://www.virtuallis.be
6. Consistent op jouw tempo: Ik haalde het hierboven al aan: wees consistent met je posts en updates. Regelmatige interactie houdt je publiek geïnteresseerd en betrokken. Maar ook daar… kies een regelmaat en methode die bij jou past als ondernemer. Verstikt het je om elke dag te posten? Doe dat dan niet! Niets is zo belangrijk als je eigen creatieve energie bewaren. Want zonder die energie geen inspiratie… Heb je helemaal geen tijd om bijvoorbeeld je social media te onderhouden of een nieuwsbrief op te zetten? Kijk gerust bij mijn aanbod. Ik ondersteun je bij je socials, de copy van je nieuwsbrief of blog en bij het schrijven van websiteteksten die helemaal uitstralen wie jij bent en wat je doet op jouw integere en unieke manier.
7. Interactie en engagement met je droomklant: Heb je socials, maar ga je er nooit in interactie? Zonde! Beantwoord opmerkingen, vragen en berichten van volgers. Bouw een gemeenschap op door in gesprek te gaan en creëer een vertrouwensband. Een leuke manier om meer interactie te creëren is door polls te organiseren in je stories of volgers te laten beslissen over de naam van je nieuwe producten of diensten. Weet je niet goed hoe? Lees dan zeker punt 2 en 6 opnieuw.
8. Samenwerkingen en netwerken met andere creatievelingen: Werk samen met andere creatieve ondernemers om je bereik te vergroten en nieuwe connecties te maken. Zoals ik je hierboven al toonde, ik werk ook samen met andere ondernemers en creatievelingen. Vermeld elkaar op je website. Samen ondernemen maakt je zoveel sterker.

Wat je hieruit kunt meenemen?
Online zichtbaarheid is geen luxe, maar een noodzaak voor creatieve ondernemers die hun werk willen delen en hun merk willen doen groeien. Door een professionele website, actieve sociale media, boeiende content en interactie met je publiek, kun je je online aanwezigheid vergroten en je werk effectiever promoten. Houd deze basisprincipes in gedachten terwijl je bouwt aan je online zichtbaarheid en je zult merken dat je werk de aandacht krijgt die het verdient.
Wil je iemand die jou hierbij helpt? Ik zorg ervoor dat jouw online puzzel volledig klopt volgens jouw hartslagen. Laten we die creatieve ideeën helemaal tot leven wekken.
Meer weten? Neem hier contact op.
Crealiefs,
Sofie